lørdag 15. mars 2014

Med krokodiller i Amazonas

Amazonas

I Amazonas kan du oppleve naturens uendelige mangfold, møte urbefolkningen og la deg fascinere av jungelens lyder og regnskogens dunkle frodighet. Her kan du se arapapegøyer i flukt, elvedelfiner, krokodiller og kattedyr som jaguar og ozelot.Amazonas er ikke bare navnet på verdens største elv og regnskog, men også på hele det enorme området med bielver som munner ut i selve Amazonasfloden. Med utspring i Andes og i så fjerne land som Colombia, Ecuador, Bolivia og Peru, er dette et eventyrlig system av vannveier og regnskog som påvirker livet på hele vår jordklode.

Amazonas strekker seg over hele ni av Sør-Amerikas land, Brasil, Peru, Venezuela, Colombia, Bolivia, Guyana, Ecuador, Surinam og Fransk Guyana. Med Escape Travel kan Amazonas oppleves innenfor grensene til Brasil, Ecuador, Peru og Bolivia.

Medregnet tilløp er Amazonaselven over 7000 kilometer lang, og Amazonasbekkenet byr på et eventyrlig plante- og dyreliv med større artsmangfold enn noe annet økosystem i verden. Dette enorme området er imidlertid under angrep fra mange kanter: Skogbruk, jordbruk, gruvedrift og oljeboring truer hele økosystemet og ikke minst urbefolkningen som bor her. Heldigvis er det fortsatt store områder som er relativt uberørt av moderne sivilisasjon.

Mange av dyrene er svært sky, men en vandring i regnskogen med alle dens lyder og lysspill gjennom mektige trekroner byr på en mystikk som er en opplevelse for livet.

Amazonas' beliggenhet rundt ekvator gjør dagene gjennom året mer eller mindre like lange. Klimaet er fuktig og varmt hele året, med en daglig gjennomsnittemperatur rundt 26 grader. De fleste mennesker i Amazonas bor langs elvene, i passe avstand til å kunne tilpasse seg elvenes vekslende bredder. Her finnes nesten ingen veier,transporten må foretas med båt, noe som til tider kan være vanskelig i perioden juni til oktober hvor vannstanden er lav.

De færreste av Amazonas husstander har strøm. Bruken av elektrisitet er dermed svært begrenset. Noen steder finnes det aggregater som ved hjelp av bensin eller diesel produserer strøm til noen få timers bruk. Livet i disse traktene styres derfor i høy grad av solens gang over himmelen. Her våkner mennesker og dyr opp ved soloppgang, for så etter en våken og aktiv dag, trappe ned tempo og aktiviteter rundt solnedgang. Mens himmelens stjerner tennes og månen sakte glir over Amazonas' himmelvelving og dag blir til natt, høres en stille summing fra fugler og dyr, før det til sist blir helt stille.

Manaus er en brasiliansk millionby midt i Amazonas. Byen oppsto for 100 år siden da gummiproduksjonen førte til den rene klondykestemningen i jungelen og nyrike lykkejegere bygde seg flotte hus ved elven. En overdådig opera ble også bygget i det som den gang var midt i villmarken, og operastjerner i verdensklasse kom hit for å opptre. Bygningen er regnet som et av de vakreste operahusene i verden. I dag er Manaus en travel havneby 1600 km fra havet, men minnene om fortiden og tilknytningen til jungelen er sterk.

Jeg har plassert min blogg i Sarpsborgnorske bloggkart!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...