Gibraltar, halvøya mellom Atlanterhavet og Middelhavet, Spania og Afrika er et sjarmerende lite sted, hvor du ikke kan gå deg bort. Selv fotturer gjennom trange gater vil alltid føre deg tilbake, til små fortaus-restauranter, billige taxfree-butikker og suset av internasjonale konflikter gjennom århundrer. Et tur opp på fjelltoppen til de gamle kanoner er en opplevelse utenom det vanlige, med utsikt over to store verdenshav.
Hvert år er det ca syv millioner besøkende på Gibraltar, ca én million av disse er turister, resterende kommer i forretningssammenheng. Flesteparten av turistene gjør to ting på her, handler taxfree-varer i hovedgaten og tar taubanen til toppen av fjellet.
Går du vekk fra hoved- (handle) gaten og begynner og tusle i bakgatene finner du sjarmen med Gibraltar. Små trange gater og blomsterpotter som henger ut av vinduene.
Skal du ha en klassisk turisttur på Gibraltar tar du først en tur med bussen eller taubanen til toppen av fjellet. På toppen for du en panorama utsikt som du kikker på i fem minutter før du begynner og kikke etter andre ting og se på. Da kan du ta med deg en banan og gå og mate halvtamme apene som bor der.
Aper jobber for føden
Etter mange år med turister som gir apene mat, har disse gjort seg avhengig av mennesker. Fordelen for apene er at folkene som bor her har gjort apene til en turistattraksjon som de kan tjene penger på. Så lenge apene gir penger i kassa har apene en framtid i fjellveggen.
Etter dette tar du turen ned igjen og tar fram lommeboken og kjøper billig parfyme, alkohol, røyk og elektriske varer.
Har du det meste fra før og ikke er interessert i å handle eller reise på toppen av steinen kan det være vel så bra og kanskje bedre å gå rundt på måfå. Du trenger ikke å være redd for å gå deg vill på Gibraltar, stedet er alt for lite til det. Her er den minste lille ledige flekk bygd på. Dette har igjen gjort til at gatene er trange og smale. Så på et lite område kan du finne mange bakgater og små parker med koselige kaffeteriaer. Og det er i bakgatene du finner sjarmen med Gibraltar, det er her lokalbefolkningen går for og handle og slappe av.
Britene klorer seg fast
Begynner du å tenke over hvor omstridt halvøyen er, får du fort en følelse av spenning i luften. Det er et eller annet som trykker på Gibraltar, en atmosfære som en ikke kan sette helt fingeren på. Det er mange som vil ha Gibraltar og noen av de er villig til og gå til ekstreme aksjoner for og få det. Og har du sansene ute kan du nesten føle det i luften.
Gibraltar har vært Spanias stein i skoen i noen hundre år, Spania har alltid sett Gibraltar som sitt. England har kloret seg fast på grunn av Gibraltars militærstrategiske punkt. Dette har ført til mange år med strenge grensekontroller til Spania. Landet mener de taper ca én milliard kroner i året på halvøya og Spanias utenriksminister skal ha kalt Gibraltar en parasitt.
Spania demonstrer med å ikke ha noen utleveringsavtale med England, og dette har mange forbrytere som er ettersøkt av Scotland Yard benyttet seg av. Narkotikasmuglig er også et problem, Afrikas kyst er kun et steinkast unna. På en klar dag kan man se Afrika, og ruten over Gibraltarstredet blir hyppig brukt for narkotikasmugling. Men ting ser bedre ut enn på lenge og mye tyder på at det blir suverenitet mellom Spania og England.
God utsikt og frisk luft
Har du lyst og få litt oversikt over stedet er det mange stier til toppen, tar du deg god tid kan det være en fin tur opp til de første kanonene. Da får du en trivelig stund gjennom bebyggelsen og oppover stier som er fylt med friske dufter og grønne planter.
Når du endelig kommer opp til de første kanonene skal du ikke se bort i fra at utsikten er fascinerende og kanonene så spennende at du ikke har lyst til å gå ned igjen, men fortsette mot toppen. Du har nemlig gått kun halvveis på stigningen mot toppen. Skal du helt opp, så bruk god tid for det kan bli tungt.
Vel nede igjen på hovedtorvet burde du være ganske så fornøyd med din innsatts og ta deg en velfortjent hvil og en iskald drikke eller noe godt å spise.
Øy eller halvøy...
Geografisk er Gibraltar en halvøy, men i virkeligheten fungerer den som en øy. I 711 erobret muslimene halvøya og i 1462 overtok Spania. Etter at Utrect-traktaten ble underskrevet i 1704, har England vært koloniherrer. I 1830 fikk Gibraltar offisiell status som koloni. Spania har flere ganger prøvd og vinne tilbake Gibraltar men ikke kommet noen vei så langt.
Det bor i dag ca 30.000 mennesker i Gibraltar og de kalles Ilantos. Fleste parten av de kommer fra Malta, Spania, Italia, Portugal og England. Katolikker dominerer med 75% og resten er jevnt fordelt på muslimer, protestanter, hinduer og jøder.
Gibraltar er som Sveits et lite skatteparadis hvor rike folk gjemmer vekk millionene sine. Det finnes rundt 80.000 registrerte firmaer på Gibraltar hvorav ca halvparten er aktive. Firmaene er ikke skattepliktig, eneste forpliktelsen er at direktøren kommer en gang i året for og underskrive regnskapet. Ikke helt ulikt Norge.....
Denne bloggen er registrert på Bloggurat
Jeg har plassert min blogg i Sarpsborg på norske bloggkart!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar